Welkom om jouw grenzen te (her)vinden
- Anouschka Franken
- May 21
- 2 min read
Updated: May 22
Grenzen stellen. Het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het vaak één van de moeilijkste dingen om te doen. Want hoe zeg je “nee” zonder schuldgevoel? Hoe geef je je eigen ruimte aan, zonder het gevoel dat je een ander tekortdoet? En hoe herken je eigenlijk waar jouw grens begint?
Als psycholoog merk ik hoe vaak mensen worstelen met dit thema. Of je nu op je werk overvraagd wordt, jezelf wegcijfert in relaties, of merkt dat je pas stilstaat als je letterlijk op bent, het stellen van grenzen is essentieel voor je mentale welzijn.
Waarom grenzen belangrijk zijn
Grenzen zijn geen muren, maar juist bruggen. Ze beschermen wat voor jou belangrijk is: rust, energie, gezondheid, zelfrespect. Grenzen stellen is niet egoïstisch, het is een daad van zelfzorg. Het is precies die zelfzorg die vaak onder druk staat als je probeert aan ieders verwachtingen te voldoen.
Hoe herken je een grens?
Soms voel je het fysiek: spanning in je schouders, een knoop in je maag. Soms mentaal: prikkelbaarheid, oververmoeidheid, het gevoel dat je ‘op’ bent. Vaak zijn dit signalen dat je over je grens heen gaat, of dat een grens al te lang genegeerd is.
In therapie kijken we samen waar die signalen vandaan komen. Samen kijken we hoe jij weer kan voelen wat jóuw behoeften zijn, los van wat je denkt dat er van je verwacht wordt.
Wat houdt je tegen?
Veel mensen vinden grenzen stellen moeilijk door oude patronen:
“Als ik nee zeg, stel ik mensen teleur.”
“Ik moet sterk zijn en alles aankunnen.”
“Ik ben pas waardevol als ik anderen help.”
In therapie onderzoeken we waar deze overtuigingen vandaan komen. En hoe je ze kunt loslaten, zonder jezelf of anderen tekort te doen.
Een veilige plek om te oefenen
Grenzen stellen kun je leren. In onze praktijk bieden we een veilige ruimte om te onderzoeken, te oefenen, te voelen. Of je nu worstelt met werkstress, relationele spanningen of het gevoel dat je jezelf bent kwijtgeraakt, je bent welkom zoals je bent.
Grenzen zijn niet hard of streng. Ze zijn helder, liefdevol en afgestemd op wie jij bent. En jij mag er zijn, met jouw tempo, jouw behoeften, jouw verhaal.
Wil je leren beter voor jezelf te zorgen, zonder jezelf te verliezen in de ander? Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.
